top of page
Zoeken

Nieuwe mijlpaal voor ZuidtrAnt: Welkom Simon!

ZuidtrAnt mocht onlangs haar 1000ste coöperant verwelkomen. En die coöperant is Simon. Zo 1 uit de duizend is hij wel. We gingen langs bij hem thuis met een geschenkje en hij vertelde ons over zijn betrokkenheid bij de strijd voor een duurzamere toekomst. Wat een heerlijk inspirerend gesprek!


“één ding doen volstaat niet meer”

Een speciaal cadeau

Simon is 33-jaar en komt uit een Antwerps gezin van vijf kinderen. Hij groeide op als deel van een drieling bij zijn ouders, Marjan en Ward. Dit gedreven koppel zet zich in voor meer groene energie en zijn al langer coöperant van ZuidtrAnt. Geïnspireerd tijdens een sessie waarbij ze tips kregen over het energiezuiniger leven, kregen ze het idee om nog iets meer te doen. Toevallig waren drie van de kinderen enkele dagen later jarig, dus schonken ze een duurzaam aandeel. Maar ook voor de twee andere kinderen kochten ze een aandeel.


Zelfs Simon kon geen beter idee bedenken! “Het cadeau is toekomstgericht en je weet zeker dat er iets goed gebeurt met je investering,” legt Simon uit. “Zo ben je passief bezig met het verbeteren van de wereld, ook voor de toekomstige generaties.”  Want, ZuidtrAnt zorgt voor de volgende generatie door te investeren in hernieuwbare energie. “En juist dat is belangrijk, want we zijn niet alleen. Na ons komen er nog mensen.”


Van ongeloof tot actie

Simon herinnert zich nog goed hoe hij op de middelbare school, twintig jaar geleden, “An Inconvenient Truth” keek. Een documentaire over de wetenschappelijke consensus dat klimaatverandering écht is, veroorzaakt wordt door de mens en (toen nog ‘potentieel’) catastrofaal is. “Op die schoolbanken dacht ik, ‘het zal wel, ze hebben weer iets nieuw gevonden om interessant te doen’” bekent Simon. “Ook op de hoge school kregen we niets anders dan les over de People, Planet, Profit. Tot mijn grote ergernis want ik was het beu op het einde van het jaar. Maar ze hadden gelijk”  geeft Simon toe.


“Die gedachte is nu onmogelijk. Zelfs de grootste ontkenner kan niet meer zeggen dat er niets aan de hand is.” Die switch kwam er bij Simon in 2017. Toen zijn ex-persoonlijke assistent verhuisd is naar Portugal om daar een Bed en Breakfast te openen. “Op een bepaald moment kreeg ik een mail voor een steunactie” vertelt Simon. Midden-Portugal werd die zomer getroffen door een zware reeks bosbranden. De ramp ging de geschiedenis in als één van de zwaarste bosbranden van Europa met een hoog dodental.


De steunactie moest de familie nog een toekomst bieden. Want ze waren alles kwijt door de bosbranden. “Toen overviel mij het besef, het kwam plots zeer dichtbij. We kenden elkaar goed. Ze werd geconfronteerd met de brute en onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering” vertelt Simon.


"het doet je beseffen dat er echt iets moet gebeuren,"

“Die extreme hitte en droogte zijn heel tastbaar geworden” gaat Simon verder. “Twintig jaar geleden reden we met de auto naar Zuid-Frankrijk. Vandaag moeten we ons niet meer verplaatsen, want het weer is naar hier gekomen als gevolg van de klimaatverandering.” Volgens Simon zowel iets positief als negatief. Hij deelt ook zijn bezorgdheid over de toekomst, vooral gezien zijn rol als nonkel van vijf jonge kinderen. "Het doet je beseffen dat er echt iets moet gebeuren."




 

Positieve impact

Als lid van de cel gelijke kansen, zet Simon zich in voor het aanleveren van aangepaste deelauto's, waardoor mobiliteit in Antwerpen toegankelijker wordt. “Ik heb een auto, maar niet iedereen heeft dat privilege. Je kan wel zeggen pak de fiets, of ga te voet, maar dat is niet altijd mogelijk. De auto moet er zijn. En dan is het altijd milieuvriendelijker om een auto te delen”.


In Antwerpen kan er nog veel verbeteren op vlak van mobiliteit. Voor Simon moeten de oplossingen dan ook breder gaan dan hernieuwbare energie alleen. En dat vindt hij terug bij ZuidtrAnt met bijvoorbeeld het aanbod van deelwagens.

 

Het draait ook om denkwijze

Wat Simon het meest benadrukt, is de noodzaak om de denkwijze van mensen te veranderen en hen mentaal te betrekken bij de strijd tegen klimaatverandering. Simon gelooft erin dat als we de problematiek genoeg benadrukken en bijvoorbeeld laten zien dat extreme weersomstandigheden het gevolg zijn van klimaatverandering, we mensen kunnen overtuigen om zich bij de strijd aan te sluiten. “Dat is een probleem voor de buurman, niet voor mij”. Daar moeten we vanaf.

“Begrijp me niet verkeerd, vegetarisch eten helpt, maar één ding doen volstaat niet meer.”

Verder gelooft hij dat individuele actie een verschil kan maken en dat het essentieel is om mensen bewust te maken van de urgentie van het probleem. "Het gaat verder dan alleen vegetarisch eten," zegt hij. "We moeten meer doen en investeren in verandering, ook op politiek niveau. Begrijp me niet verkeerd, vegetarisch eten helpt, maar één ding doen volstaat niet meer.”


Voor Simon is zijn betrokkenheid bij onze coöperatie een manier om samen met anderen een positieve impact te maken. Hij benadrukt het belang van gemeenschapsbetrokkenheid en het feit dat verandering mogelijk is als mensen samenwerken aan een gemeenschappelijk doel.


“Coöperatie ZuidtrAnt is een steentje in de rivier”. Haar kracht ligt volgens Simon in het bottom-up. “Dit is van burgers, en niet van bedrijven. Burgers hebben minder baat bij winst, bedrijven zullen feiten ontkennen als hun winst in gevaar komt”. Simon trekt een analogie met het investeren in toegankelijkheid voor personen met een beperking. “Want”, vertelt hij “dit gebeurt nog te weinig omdat het beeld heerst dat er geen winst uit te halen valt. Bedrijven zullen niet snel investeren in het klimaat als het niet winstgevend is. Tot slot zijn bedrijven nog te vaak bezig met de korte termijn en daar is het klimaat niet mee gediend.”


Wij zijn trots op de toewijding en het optimisme van onze coöperant. Laat dit verhaal een inspiratie zijn! "Het is tijd dat we allemaal samenwerken om een duurzame toekomst te creëren." Aldus Simon.





bottom of page