top of page

H2 coop storage project

De brandstofcel

Op dit moment testen we de werking van een kleine brandstofcel die warmte en waterstof produceert vanuit de overschot van groene stroom die ons groot zonnedak op die site produceert. Gedurende minimum 1 jaar zullen we data verzamelen over de werking en rendabiliteit van deze installatie.

Dit project liep officieel af in 2022. De plaatsing van de brandstofcel bij Opnieuw&Co kon pas in februari 2024 gerealiseerd worden.

h2cs-logo.jpg
thumbnail_ZuidTrant-31.jpg
thumbnail_ZuidTrant-33.jpg
thumbnail_ZuidTrant-38.jpg

Het H2 Coop Storage Project

Dankzij de financiering van  Smart Energy Systems ERA-Net (MICall19), kon ZuidtrAnt participeren aan het project H2 Coop Storage. Dit onderzoeksproject legde de focus op de ontwikkeling van tools die de inzet en het beheer van een energiegemeenschap voor hernieuwbare energie met hybride opslag mogelijk maken. Hybride opslag van hernieuwbare energie in zowel stationaire batterijen, als in seizoensopslag van waterstof (H2).

 

Concreet heeft het project zich gericht op de veiligheidsaspecten en normen die moeten worden toegepast bij het gebruik van waterstof (H2) op plaatsen in woongebied. De opslag van H2 kreeg hierbij extra aandacht.

 

Meer specifiek beoogde het project allerlei risicoanalyses uit te voeren , zowel bij het ontwerp van apparatuur, beveiligings-en monitoringssystemen. Het beoogt de kenniskloof over de veiligheid van gasvormige en vloeibare H2 voor toepassingen zoals transport en opslag via schepen en pijpleidingen te verkleinen.

IMG_3758.JPG
IMG_3758.JPG

Energiepositieve HUB

ZuidtrAnt onderzoekt hoe we onze wijken in de toekomst willen vormgeven. Daarom creëerden we een testlabo die we onze HUB noemen. Deze demosite bevindt zich bij kringloopwinkel Opnieuw & Co in Mortsel. Hier duurzame energie geproduceerd en beheerd voor én door burgers. Eén van de vijf HUB-elementen is deze brandstofcel.

De brandstofcel

Gedurende een jaar wordt de brandstofcel getest die waterstof produceert om zonnestroom op te slaan over de seizoenen heen. Zo ontwikkelen we tools die de inzet en het beheer van zo’n brandstofcellen mogelijk maakt in de toekomst.

ZuidtrAnt paneel waterstofcel def fpo_page-0001.jpg

Met de steun van : 

Combinatielogo_VLAIO.jpg
bottom of page