top of page

Zonnedaken: Investering die je energie geeft

MAP zonnedaken.png

Investeren in zonne-energie is een duurzame investering. We gaan in de zuidrand van Antwerpen op zoek naar grote daken van gebouwen van grootverbruikers voor wie de investeringskost te hoog ligt. De coöperanten van ZuidtrAnt investeren in een zonnedak. De grootverbruiker neemt de geproduceerde stroom af. Met het bespaarde geld kunnen andere duurzame projecten worden opgezet en kan een dividend aan de coöperanten worden uitbetaald. Een win-win voor het klimaat, de verbruikers en de coöperanten die in ZuidtrAnt investeren!

ZuidtrAnt investeerde al in verschillende zonnedaken en verkent volop andere mogelijkheden.

Zon op jouw dak?

ZuidtrAnt gaat vooral op zoek naar grote daken met grote verbruiken. Soms zijn ook kleinere daken geschikt, dit hangt af van het gebouw. Hieronder enkele zaken waar we op letten.

We maken altijd graag eerst kennis, zo kunnen we uitleggen waar onze coöperatie voor staat en wat we voor u kunnen betekenen. Ook leren we u kennen. Na de kennismaking volgt een haalbaarheidsstudie.

Enkele voorwaarden voor het dak:

  • Is er voldoende oppervlakte op het dak om een installatie van minstens 10kWp te leggen? Gemiddeld genomen betekent dit een verbruik van 9000 kWh op jaarbasis en alles daarboven.

  • Wat is de oriëntatie van het dak? Ligt het goed gepositioneerd tov de zon? Is er voldoende oppervlakte vrij waar geen/weinig schaduw komt?

  • Is het dak geïsoleerd? Als dit nog niet zo is, maar wel op de planning staat binnen de 10 jaar, moet dit eerst gebeuren.

  • Heeft het dak voldoende draagkracht? Als dit niet gekend is, is eventueel een studie aan de orde.

  • Wat is de staat van de dakbedekking? Hetzelfde verhaal als met de isolatie, als hier werken gepland zijn, gebeuren deze best voor zonnepanelen worden geplaatst.

  • Hoe kan de installatie verbonden worden met de elektriciteitskast? Is al een doorvoer voorzien of moet die nieuw aangelegd worden?

Deze gegevens, in combinatie met informatie over uw huidig energieverbuik en elektriciteitsfactuur, geven ons een inzicht wat we voor u kunnen doen.

Wat we daarvoor nodig hebben:

  • Energiefacturen van minstens 1 jaar, bij voorkeur de jaarafrekening

  • Type meter (YMR, MMR, AMR) Dat is het verschil tussen jaarlijkse metering, maandelijkse en automatische opname van de meterstanden)

Als we al deze gegevens hebben, kunnen we een voorstel opmaken dat voor jullie interessanter is dan jullie huidige energierekening. Anders doet ZuidtrAnt geen voorstel. Als het dak niet groot genoeg is om alle verbruik te dekken, zal je nog een deel van je energierekening betalen bij je huidige leverancier.

Met ZuidtrAnt sluit u een 20-jarig huurcontract af voor de zonnepanelen. De prijs wordt berekend op basis van de hoeveelheid opgewekte zonne-energie en het verbruik. In ons voorstel weet u meteen hoeveel je over 20 jaar voor onze geleverde energie zal betalen en hoeveel u dat zal opbrengen over de hele periode. Als beide partijen tevreden zijn met het voorstel, kunnen we overgaan tot plaatsing. Dit wordt gedaan door enkele van onze vaste installateurs. Zij zijn geselecteerd op basis van kwaliteit, service en garantie. ZuidtrAnt heeft nl. baat bij het gebruik van de beste materialen, zodat er zo min mogelijk onderhoud nodig is.

 

ZuidtrAnt neemt gedurende 20 jaar alle kosten van onderhoud en reparatie van de zonnepaneelinstallatie op zich en blijft in die periode ook eigenaar. Wat zit daar voor u in: onderhoud, vervanging bij defect, verzekeringen, monitoring van de opbrengsten, …

Naast een voordelige prijs, wat is het voordeel voor u? Er is geen eigen investering nodig, die voorziet de coöperatie. U kunnen genieten van hernieuwbare energie op eigen site. Als er voldoende grote productie is, zal een deel ook op het net gezet worden, ook hiervoor krijgt u een mooie prijs. Dit wordt op voorhand duidelijk besproken.

Ten slotte, als het gebouw gelegen is op een centrale locatie en een parkeerplek voorhanden is, kunnen we een elektrische deelwagen of deelfiets voorstellen. Dit met Partago, de autodeelaanbieder. Waar ze normaal pas een deelwagen plaatsen als er 4 grote abonnementen worden afgesloten, kan dat onder het DeeldeZon al vanaf 2 abonnementen. Zo komt deelmobiliteit uw kant uit!

 

Interesse? Neem contact met ons op via zon@zuidtrant.be

Alle Zonnedaken Sites

bottom of page