top of page
Zoeken

Een Dynamisch tarief, iets voor jou?

Bijgewerkt op: 4 apr.

Groene energiebronnen zoals wind en zonne-energie zijn niet altijd beschikbaar. Om de energiemarkt daarop aan te passen ontstond het dynamisch tarief. Maar wat is dat nu, een dynamisch tarief? Wanneer is het nuttig? En kan je via ZuidtrAnt hiervan gebruik maken? Je leest het in deze blogpost.

 

De energiemarkt en het dynamisch tarief

Een elektriciteitscontract afsluiten kan onder verschillende vormen. Zo heb je het vast, variabel en ook het dynamisch tarief. Bij het vast tarief betaal je een heel jaar lang een vaste prijs per kilowattuur (kWh) elektriciteit. Bij een variabel tarief kan deze prijs elke maand verschillend zijn. Bij een dynamisch tarief verandert de prijs zelfs elk uur. Wat deze prijs bepaalt hangt af van de dagmarkt.  


De marktprijzen worden gedreven door vraag en aanbod. Op momenten met overvloedig aanbod en weinig vraag (zoals op een zonnige zondagmiddag) zijn de prijzen doorgaans laag. Daarentegen stijgen de prijzen tijdens periodes met schaars aanbod en hoge vraag (bijvoorbeeld op een donkere weekavond zonder wind). Dynamische prijsmodellen moedigen klanten aan het net te ontlasten en energie te verbruiken op momenten waarop hernieuwbare energie overvloedig beschikbaar is. Hierdoor dragen verbruikers bij aan het verminderen van het gebruik van conventionele energiebronnen. Met een dynamisch tarief gaan we slim om met onze hernieuwbare energie en verbruiken we met zijn allen ook méér groene energie. Want wanneer er veel zonne-energie is, wordt de elektriciteitskost goedkoop en stimuleert dit burgers apparaten te laten draaien.


Voor wie

Bij een dynamisch tarief variëren de prijzen voor jouw stroom per uur. Dat heeft als gevolg dat je pas op de dag zelf weet hoe laat het voordelig is om bijvoorbeeld je wasmachine te laten draaien. Enerzijds moet je bij dit tarief een goed beeld hebben van je energieverbruik. Anderzijds moet je flexibel kunnen zijn met je apparaten. Ben je dus niet vaak thuis en draai je de was meestal tijdens het koken van je avondeten, waarbij de kinderen TV kijken? Dan geeft dat weinig ruimte voor keuze en haal je uit een dynamisch contract geen voordelen. Heb je zicht op je verbruik en ben je flexibel door slimme apparaten of een thuisbatterij? Dan kan je zo een contract interessant zijn.


In de winter is de rekening door minder aanbod aan zonne-energie ook hoger. Hou er ook rekening mee dat je pas echt voordeel haalt uit een dynamisch tarief als je thuis grote én stuurbare stroomverbruikers hebt. Voorbeelden zijn een elektrische wagen (als je overdag thuis bent) en een slimme warmtepomp.


Burgerstroom van ZuidtrAnt

Bij ZuidtrAnt investeren burgers zelf in de productie van hernieuwbare elektriciteit. Want met kapitaal van burgers investeren wij in grote zonnedaken. Wie coöperant is kan ook klant worden en deze groene stroom thuis verbruiken. Op die manier creëren we samen een duurzaam en democratisch energiemodel. Hoe werkt dat, klant worden? ZuidtrAnt verkoopt de injectie van haar zonnedaken aan Ecopower - de energiecoöperatie die ook energieleverancier is. Ecopower levert onze stroom op haar beurt aan onze coöperanten thuis. Hiervoor heb je drie aandelen nodig van ZuidtrAnt. Coöperanten van ZuidtrAnt hoeven geen aandeel van Ecopower te kopen om via hen elektriciteit te krijgen. Ecopower biedt, naast hun traditionele tariefformule (50% vast en 50% variabel) ook het dynamisch tarief aan onze coöperanten. Meer info vind je hier, op de website van Ecopower.




Comments


bottom of page