
Het R-E-FLEX project
Renewable energy and E-mobility as a FLEXibility service
Wat is het R-E-FLEX project
Het Reflex-project speelt in op de groeiende vraag naar duurzame laadinfrastructuur én de uitdagingen van het elektriciteitsnet. We ontwikkelen een modulair en schaalbaar laadpleinconcept dat slim inspeelt op energievraag en -aanbod en zo bijdraagt aan een flexibel en stabiel elektriciteitsnet.
Netwerkflexibiliteit en energiebeheer
De transitie naar hernieuwbare energie en de toename van elektrische voertuigen zetten het elektriciteitsnet onder druk. Naast netversterkingen zijn innovatieve oplossingen nodig om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Reflex speelt hierop in door lokale hernieuwbare energieopwekking te combineren met slimme energiesturing en flexibele opslagcapaciteit.
Een Modulair concept
Een modulair laadplein bestaat uit:
​
-
Zonnepanelen die hernieuwbare energie opwekken.
-
Een stationaire batterij die als buffer dient en energie opslaat bij overproductie en afgeeft bij tekorten.
-
Bidirectionele laadpalen (Vehicle-to-Grid – V2G) waarmee elektrische voertuigen niet alleen kunnen opladen, maar ook stroom kunnen terugleveren aan het net bij tekorten.
-
Een slim energiemanagementsysteem dat alle componenten optimaal laat samenwerken en zo het elektriciteitsnet ondersteunt.
​​
Door deze combinatie van technologieën kan Reflex de lokale netbalans verbeteren, piekbelastingen vermijden en de afhankelijkheid van fossiele back-upcentrales verkleinen.


Samenwerking en uitrol
Reflex is een samenwerking tussen zes Vlaamse en twee Waalse energiecoöperaties, KU Leuven en batterijontwikkelaar Octave. Het project omvat een haalbaarheidsstudie, technische ontwikkeling en de realisatie van tien laadpleinen als proof of concept. Deze laadpleinen zullen niet alleen de vraag naar laadinfrastructuur in stedelijke gebieden helpen invullen, maar ook aantonen hoe modulaire, slimme laadoplossingen kunnen bijdragen aan een duurzamer en veerkrachtiger elektriciteitssysteem.
Status project
-
Locatie-onderzoek in alle regio's
-
testsite Opnieuw&Co: onderlinge communicatie op punt stellen
-
EMS systeem, batterij en CPO communicatie ontwikkelen
-
Design modulair laadpleinconcept
​
Het project loopt van 1 november 2023 tot 1 november 2027
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Energietransitiefonds van de FOD Economie



Energiepositieve HUB
ZuidtrAnt onderzoekt hoe we onze wijken in de toekomst willen vormgeven. Daarom creëerden we een testlabo die we onze HUB noemen. Deze demosite bevindt zich bij kringloopwinkel Opnieuw & Co in Mortsel. Hier duurzame energie geproduceerd en beheerd voor én door burgers. Eén van de vijf HUB-elementen is dit laadpleinconcept










