top of page
Zoeken

Jaarverslag 2023: ZuidtrAnt Blikt Terug op een Succesvol en Innovatief Jaar

Bijgewerkt op: 21 jun.

Het jaar 2023 markeerde opnieuw een periode van aanzienlijke vooruitgang en innovatie voor ZuidtrAnt, onze energiecoöperatie die zich toelegt op het versnellen van de energietransitie in en rondom Antwerpen. In dit artikeltje blikken we terug op de belangrijkste hoogtepunten van 2023, besproken op onze Algemene Vergadering afgelopen weekend. Want ondanks de afnemende aandacht voor klimaatproblematiek op de politieke agenda, blijft ZuidtrAnt zich vastberaden inzetten voor een duurzame toekomst. En dit, dankzij de steun van onze briljante coöperanten!


Terwijl het zomers weer zich nog niet liet zien dit jaar deden onze coöperanten dat afgelopen weekend wél. Zij zakten zaterdag 15 juni massaal af naar Hove voor de Algemene Vergadering. We blikten terug op gerealiseerde projecten, cijfers en winsten in 2023. Heb jij de AV gemist? Of ben je nog geen coöperant? Hier vind je de belangrijkste info op een rijtje. De cijfers die u hier leest zijn die van december 2023.
Projecten zon

In het jaar 2023 hebben we negen nieuwe zonnedaken geïnstalleerd met een totaalvermogen van 644 kWp. Dat brengt het totaal aantal zonnedaken op 28. Deze installaties samen produceren jaarlijks 1656 MWh aan energie, voldoende om 382 huishoudens van groene stroom te voorzien. Bovendien dragen deze projecten bij aan een jaarlijkse besparing van 272 ton CO2.


 

Overige projecten

DeeldeZon-project

Het DeeldeZon-project, dat begon in 2018 en eindigde in mei 2023, combineerde zonnedaken met elektrische deelmobiliteit. Dit innovatieve project omvatte zeven zonnedaken, negen laadpalen en negen deelwagens. DeeldeZon heeft ZuidtrAnt geholpen te professionaliseren en onze samenwerking met Europese partners te versterken.


Tandems Project

Dit Europese project richt zich op het stimuleren van burgers om actief deel te nemen aan de energietransitie. Door samenwerking tussen energiegemeenschappen en lokale besturen, beoogt Tandems een rechtvaardige en versnelde overgang naar duurzame energie te waarborgen. In 2023 hebben we partners in Burgas en Mechelen bezocht om kennis en ervaringen te delen.


R-E-FLEX

In november 2023 werd het R-E-FLEX project gelanceerd. Dit project ontwikkelt een schaalbaar en modulair laadplein-concept dat netwerkflexibiliteit biedt bij elektriciteitstekorten. Het combineert hernieuwbare energieproductie met energieopslag in zowel stationaire batterijen als batterijen van elektrische voertuigen. Dit project zal de komende jaren bijdragen aan de energietransitie door slimme energieoplossingen te bieden.


VZW KlimaatWerf

Met onze VZW KlimaatWerf ondersteunen we inwoners in hun eigen mini-transitie. In 2023 hebben we 154 zonne-installaties geplaatst, 155 energetische renovatie-adviezen geschreven en 90 energetische renovaties begeleid. Door ons actief werk in de lokale wijken hebben we 4600 woningen betrokken bij vijf Burenwerven.

 

Winst en dividend

De nettowinst steeg met maar liefst 74% vergeleken met 2022. Zo staat er in 2023 bijna €41.000 nettowinst op de teller. Dit laat ons toe een dividend uit te keren van 4%, voor onze coöperanten. Een mooie financiële mijlpaal voor de coöperatie dus!

Niet alleen het dividend werd goedgekeurd door de stemming, ook het nieuw intern regelement. Dit betekent dat het maximum aantal aandelen per coöperant verhoogt wordt van 50 naar 250.


 

ZuidtrAnt als SO

Bij ZuidtrAnt geloven we sterk in een inclusieve energietransitie. Daarom doneren we ook dit jaar weer aan een goed doel. Voor 2023 is dit een bedrag van 3000 euro. Op de Algemene Vergadering werden er al voorstellen gedaan. We nemen deze mee naar de bestuursvergadering voor een finale beslissing aan wie het geld geschonken zal worden.

 

Wat brengt 2024?

Voor 2024 hebben we al drie grote zonnedaken gepland, die naar verwachting voor extra inkomsten zullen zorgen. Ondanks de uitdagingen van een verkiezingsjaar blijven we vastbesloten om duurzaam te ondernemen en onze financiële gezondheid te waarborgen!

Bedankt aan iedereen die ons ondersteunt en bijdraagt aan onze missie. Samen maken we een verschil. Op naar een 2024 met nog méér impact!
 

コメント


bottom of page