top of page
Zoeken

Op bezoek in Wenen

Op naar Wenen!

Op 16 april stapten twee medewerkers van ZuidtrAnt samen met 2 medewerkers van energiecoöperatie Klimaan op de nachttrein naar Wenen. Aanleiding van deze nachtelijke treinreis was de vierde consortiummeeting van het Europese Life project “Tandems” nu het project al halfweg zijn drie jaar looptijd gekomen is. Dit project bestaat uit een Nederlands, Bulgaars, Oostenrijks en Vlaams partnerschap. Voor Vlaanderen stapten ZuidtrAnt, Klimaan, VITO, stad Mechelen en Kamp C ( oa ook als coördinator) in het project.  
TANDEMS-project, wat is dat?

Het TANDEMS-project brengt deze Europese regio's met verschillende culturele achtergronden en omstandigheden samen, om te werken aan hetzelfde doel: burgers stimuleren en ondersteunen om deel te nemen aan de transitie naar duurzame energie en een rechtvaardige en versnelde overgang te waarborgen.  

We werken ook samen aan het verbeteren van samenwerkingen met lokale besturen rond energiegemeenschappen en grote renovatieprojecten.  Pilootprojecten hierin voor onze coöperatie zijn oa de opstartende energiegemeenschap in gemeente Schoten, de Burenwerf projecten in onze regio en de combi van een groot zonnedak met batterij opslag bij Opnieuw & Co in Mortsel. 

 

De boost van energiegemeenschappen, renovatieprojecten en warmtenetten.

Er werd drie dagen hard gewerkt, en er is nog veel werk aan de winkel. Gelukkig werden de vele meetings regelmatig afgewisseld met een korte kennismaking met de lokale eet – en andere cultuur. 

We konden ook van dichtbij kennismaken met de boost van energiegemeenschappen in Oostenrijk tijdens ons bezoek aan Sankt Pölten, voorstad van Wenen, en de ontbijtsessie met het lokale energieloket van Wenen, het energiedeelplatform van de Nobile group en de managing director van de “ Energie- und Umweltagentur des Landes”, zo een beetje het VEKA van Vlaanderen dus. 

 

Tijdens de meeting in deze prachtige grootstad van Oostenrijk werd er hard gewerkt aan de werkpakketten binnen het project: ZuidtrAnt is verantwoordelijk voor het afleveren van een praktische gids rond het starten van renovatieprojecten en warmtenetten. Eind 2024 maken we ook een gids met de beste tips en tricks rond het betrekken van burgers bij een energiecöoperatie en/of energiegemeenschap.


Fortsetzung folgt!Коментарі


bottom of page