Onze eerste energiegemeenschap
- ZuidtrAnt
- 3 apr
- 2 minuten om te lezen
We hebben al heel wat zonnedaken, een warmtenet, een testlabo voor innovatieve projecten, ... En daar komt nu nog iets nieuws bij! Onze eerste energiegemeenschap! Want de 770 panelen op de Opnieuw & Co loods aan de Minervesite ‘nummer 409’ produceren stroom, die nu gedeeld worden met de filialen in Duffel, Kontich, Lier en Mortsel.
Wat is een energiegemeenschap
Een energiegemeenschap is een groep mensen, bedrijven of organisaties die samen energie opwekken, delen en/of besparen. Het doel is om de productie en het gebruik van energie te verduurzamen, kosten te besparen en de controle over je eigen energievoorziening te vergroten.
De leden van een energiegemeenschap kunnen de opgewekte energie onderling delen, waardoor ze zoveel mogelijk eigen opgewekte hernieuwbare energie gaan verbruiken op het moment van de productie.
‘Je moet dit zien als een denkbeeldige verbinding tussen loods nummer 409 en de filialen. De opgewekte zonne-energie wordt via injectie op basis van verbruik verspreid’, legt Sophie uit.
Opening energiegemeenschap
Mortsels Burgemeester Michiel Hubeau mocht de symbolische stekker insteken, samen met Sophie Loots (ZuidtrAnt) en Koen Goemans (Opnieuw & Co). Zelf is Hubeau een grote voorstander van de samenwerking tussen ZuidtrAnt en kringloopwinkel Opnieuw & Co.
‘Ik zie beide bedrijven als pioniers op het gebied van duurzaamheid. Het is belangrijk dat zij stenen blijven verleggen in de rivier.’
Hefbomen in het beleid
Energiedelen tussen verschillende particulieren onderling is tot op de dag van vandaag economisch niet voordelig. De oorzaak daarvan is te vinden bij de administratieve kosten die zo goed als alle energieleveranciers aanrekenen om aan energiedelen te doen.
Als het over grote verbruikers gaat, kan energiedelen binnen een gemeenschap in sommige gevallen wel voordelig zijn. De winkels van Opnieuw & Co kunnen goedkope groene stroom verkrijgen van het grote zonnedak vanop de loods, waardoor ze kunnen besparen op de totale energierekening binnen hun organisatie. Bovendien kan ZuidtrAnt zo meer zonnestroom direct aan de man brengen, in plaats van te injecteren. De injectieprijzen voor groene stroom staan momenteel immers historisch laag.
We zijn heel blij met de opening van deze eerste energiegemeenschap, maar de strijd is nog niet gestreden.
Met hoge verwachtingen wachten we op de aanpassing van de Vlaamse regelgeving zodat energiedelen voor particulieren onderling in een gemeenschap wel economisch voordelig kan worden. To be continued!
En of de pers ons hoorde. Atv kwam langs voor een reportage en ook haalden we radio 2 en een artikel in de Gazet Van Antwerpen. Dat laatste lees je hier.
Comments