top of page
Zoeken

Burgercoöperaties halen raamcontract zonnepanelen VEB binnen

ZuidtrAnt cv heeft, samen met andere lokale REScoops, via het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) een raamcontract voor het plaatsen van zonnepanelen met burgerparticipatie binnengehaald. Dit geldt voor openbare besturen, scholen en publieke instellingen.


Het grote voordeel voor lokale besturen, scholen of andere publieke instellingen om hier aan mee te doen, is dat er geen openbare aanbesteding meer moet worden opgemaakt. Ze kunnen rechtstreeks via het VEB een aanvraag indienen. Deze komt dan bij één van de deelnemende coöperaties terecht, die langskomen voor een gratis en vrijblijvende eerste verkenning. Dit beperkt de administratieve rompslomp en versnelt de toename van de productie van zonne-energie.


Ken of ben jij iemand die van deze dienst zou kunnen profiteren? Mail dan zon@zuidtrant.be.
In de praktijk Onze energiecoöperatie werkt als volgt: wij nemen de financiering van zonnepanelen op. Daarnaast zorgen we ook voor installatie en onderhoud gedurende 20 jaar. De eigenaar van het dak neemt de geproduceerde elektriciteit af aan een vooraf vastgelegde prijs. Dit is ecologisch en financieel interessant want de klant bespaart op zijn energiefactuur én verbruikt lokaal opgewekte hernieuwbare energie. Na de contractperiode worden de zonnepanelen kosteloos overgedragen aan de klant.

Elk nieuw zonneproject wordt coöperatief ingevuld: buurtbewoners, personeelsleden van het lokale bestuur, ouders van de school of leden en bestuursleden van de vzw kunnen mee investeren en zo mede-eigenaar worden van de installatie.


Samenwerking tussen burgercoöperaties Het project is een mooi voorbeeld van coöperatieve samenwerking. Burgercoöperaties sloegen de handen in elkaar en werkten samen een aanbod uit dat de openbare aanbesteding van het VEB won. ZuidtrAnt doet mee in de provincie Antwerpen, samen met Ecopower, Campina Energie en Zonnewind.


Voor wie? Het aanbod van het Vlaams EnergieBedrijf richt zich naar (lokale) besturen, scholen en andere publieke diensten. Elke organisatie die de wetgeving overheidsopdrachten moet respecteren, komt in aanmerking en kan zo eenvoudig een steentje bijdragen aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen.


Overtuig uw vzw, lokaal bestuur of school! We hopen dat zoveel mogelijk van deze organisaties gebruik maken van dit aanbod. Bent u zelf betrokken bij de werking van een school, een openbaar bestuur of een vzw? Help ons dan om dit aanbod te verspreiden en samen een duurzaam en democratisch energiesysteem uit te bouwen! Deel dit artikel met de juiste personen binnen de organisatie. Op zoek naar meer info of meteen inschrijven voor de coöperatieve zonnepanelen? Surf naar de website van VEB. Een eerste haalbaarheidsstudie is vrijblijvend en gratis.


Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page