top of page
Zoeken

Deeldezon wint Award!

18 december 2019, Den Haag – Het Interreg-project DeeldeZon - waarbij deelauto’s functioneren als wijkaccu’s - heeft de Nederlandse Autodeel Award 2019 gewonnen in de categorie ‘beste lokale initiatief’ met het project in Venlo. DeeldeZon krijgt de prijs omdat het project direct in de wijk bijdraagt aan een beter klimaat, luchtkwaliteit, meer ruimte en minder parkeerdrukte.


Deeldezon is een project waarbij elektrische deelauto’s werken als batterij voor de opslag van lokaal opgewekte zonne- energie. Ze kunnen de hernieuwbare energie terug leveren aan de gebouwde omgeving en realiseren zo een V2G(vehicle to grid) -energiesysteem op wijkniveau.

Deze prijs in Nederland is een erkenning voor de innovatie van dit project.

Concreet rolt energiecoöperatie ZuidtrAnt in de zuidrand van Antwerpen dit project uit in een aantal gemeenten. Zo zijn er al DeeldeZon sites gerealiseerd of in ontwikkeling in Mortsel, Boechout, Lint en Bonheiden en staan er nog een aantal samenwerkingen op de radar.

Een zevenkoppige vakjury koos anoniem DeeldeZon tot winnaar. Partners Zonnova, Over Morgen, Buurauto, PajoPower, MijnDomein, iLeco en ZuidtrAnt namen de award in ontvangst uit handen van minister Van Veldhoven in Den Haag. De prijs wordt voor de vierde keer toegekend door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat i.s.m. Natuur & Milieu.

Door kennis en ambitie met elkaar te delen, willen we samen met inwoners een stap zetten om aan energie neutrale wijken te bouwen. We hebben de ambitie dit EFRO-project in heel Zuid Nederland en Vlaanderen uit te rollen. Het winnen van de award is de bevestiging dat we een goede bijdrage leveren aan de energietransitie’, zegt Paul van de Kandelaar van Zonnova namens alle partners.

DeeldeZon zorgt voor een positieve bijdrage aan het klimaat én speelt een sociale rol. Elektrische deelauto’s zorgen ervoor dat er duurzaam vervoer beschikbaar komt voor alle lagen van de samenleving. Energiecoöperatie ZuidtrAnt benadrukt ook dat deze nieuwe mobiliteit enorme kansen biedt in de energietransitie, denk aan een wijkbatterij of het transporteren van energie. De ambitie is veel gemeenten te voorzien van elektrische deelauto’s die geladen worden op coöperatieve zonnestroom. Betaalbare mobiliteit en hernieuwbare energie door en voor de burgers, daar willen we voor gaan.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page